TWIN
TOWNHOUSES

Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Exterior
Twin Townhouses Exterior
Twin Townhouses Exterior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior
Twin Townhouses Interior

These two abutting townhouses were renovated to create business offices and an apartment.

By removing a portion of the central bay of one of the buildings, a skylit "expanded stair enclosure" was created. The circulation in this central space is an exhilarating experience and the space serves as a forum for informal interaction between staff members of different companies.

The front façade was restored, new wood windows were made to match the existing windows, the mansard and the sunroom were rebuilt and a new roof was installed. The rear facade is new - zinc and glass. Both buildings had their original Otis elevators restored. In the duplex residence that straddles the top of both buildings, a portion of the fifth floor in one building was removed to create a double height living room.

The backdrop to this soaring living space is a double-height, American walnut cabinet featuring a display of the owner's African masks. An open walnut stair leads up to the rebuilt sunroom and the bridge to the bedrooms.

UPPER EAST SIDE, NY
12500 SQFT / 1260 SQM

THE SKYLIT
EXTENDED STAIR
REACTIVATED
A SEQUENCE
OF
SPACES
PREVIOUS NEXT